keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Miksi koira vetää hihnassa??

 

 

Iska ja Halla-Aamun Axeliina (tiineenä 55 vrk)

Periaatteessahan tämä ongelma on harmiton. Mutta se aiheuttaa ainakin minussa vietävän kovaa harmitusta. Toiseksi vetävä koira voi aiheuttaa liukastumisen ja loukkaantumisen tai hartoiden kipeytymisen ( juuri nyt toinen olkapää on vietävän kipeä) ja koiralla vaarassa ovat selkä ja kaula. Selkä voi alkaa kipuilemaan ja kaularankaan voi tulla vaurioita, jos vetämisen yhteydessä ilmenee tempomista joko taluttajan tai koiran toimesta.

Koirahan vetää, koska se olettaa näin pääsevänsä nopeammin haluamaansa suuntaan. Kun taluttaja kipittää ja luistelee vetävän koiransa perässä sinne, minne koiran kuono näyttää, koira saa välittömästi palkinnon: ”mennään minun vauhdillani minun suuntaani”, se ajattelee ja jatkaa vetämistä :(

Useimmat ongelmat koirien kanssa, myös hihnassa vetäminen on ongelma, jonka aiheuttaja löytyy ihmisen katsoessa peiliin. Ehkä ei ole raskittu tai viitsitty pentua opettaa kulkemaan hihnassa vetämättä? Hyvä olisi muistaa, että aivan kuten meidät ihmiset, myös koirat on alun perin tarkoitettu kulkemaan vapaana; muutenhan ne syntyisivät kaulapanta ja hihna kaulassaan. Koiranpentu on siis opetettava kulkemaan kauniisti ja vetämättä ja jokainen siihen uhrattu hetki ja kärsivällisyyden ripe palkitsee tulevaisuudessa sekä omistajan että koiran miellyttävinä ulkoiluhetkinä ja keskinäisen ymmärryksen ja luottamuksen tunteena.

Mitenkäs se turre saadaan kulkemaan hihnassa vetämättä?

Huutamalla, karjumalla ja kiskomalla ???
Kun ongelmaa ryhdytään ratkomaan: Oikeanlaisen kaulapanta/ valjaat on tärkeää. Kovasti vetävälle koiralle ovat pehmustetut, tukevat valjaat ovat hyvä vaihtoehto pannan sijaan, jolloin vältetään selkä- ja kaularangan vaivat.

Joitakin konsteja: Useat koirat lopettavat vetämisen, kun ne huomaavat, että siitä ei ole hyötyä. Taluttajan kannattaa jopa reagoida aivan päinvastaisesti kuin koira toivoo: voi pysähtyä kokonaan ja jatkaa matkaa, kun veto toisessa päässä loppuu tai vaihtaa kulkusuunta kokonaan takaisinpäin. Se on tehokasta, ottaa aikaansa, mutta fiksuna eläimenä koira kyllä ymmärtää yskän; toiset nopeammin, toiset hitaammin, mutta ennen pitkää kuitenkin.

Kun koira ei vedä, sitä kannattaa palkita makupaloilla, naksutuksella, kehuilla tai muulla tavalla johon koira on tottunut.

Myös kuonopanta, joka on hyvä apuväline silloin, kun koiraa ryhdytään opettamaan vetämättä kulkemista. Kuonopanta ei ole kuonokoppa. Se ei purista, eikä estä koiraa läähättämästä, syömästä, juomasta, haukkumasta tai puremasta. Kuonopantaa käytettäessä talutin kiinnitetään koiran leuan alle. Kun koira alkaa vetää, sen pää kääntyy sivulle ja vetäminen on hankalaa ja epämukavaa. Kuonopantaa ei saa laittaa liian tiukalle, eikä omistaja saa koskaan riuhtoa koiraa, jolla on kuonopanta, koska niska vahingoittuu silloin todella helposti.

Apuvälineet helpottavat pahasta tavasta poiskouluttautumista, mutta ne eivät koskaan yksin ratkaise ongelmaa, vaan koiranomistajan on se itse tehtävä.

 

 
Reeda ja Sissi (Salopellon Iiris)

Itse pyrin omia koiriani kouluttamaan niin, että myös lapset voisivat niitä talutella. Etenkin nuorien koirien kohdalla hihna käyttäytymisen opettelemiseen tarvitaan paljon toistoja. Toiset koirat oppivat nopeammin ja ovat nöyrempi, mutta toiset taas vaativat ns. kovempaa kättä ja enemmän apuvälineitä. Itsellä on käytössä myös kyllä puolikuristava- ja kuristavakin panta, mutta pääsääntöisesti valjaiden rinnalla.

 

Viikonloppuna olemme lähdössä Jalmari ajokoiran kanssa näyttelyyn ja siellä se taas hihnakäyttäytyminen testataan. Jännittää, mutta on kuitenkin kiva lähteä testaamaan miten sujuu. Me kun ei ihan hirveesti olla tuon "köllykän" kanssa ehditty treenaamaan ja kun en oo ihan pennusta asti jässikän kanssa puuhastellut, kun on oikeesti appi-ukon koiruus.

Saas nähdä miten käy.. kerros siitä sitten :)






 

2 kommenttia:

  1. Moikka! Hei oliskos mahdollista saada sinulta yhteystietoja? ku meidän perhe olis kiinnostunu varamaan yhden narttupennun axeliinan pentueesta, jos mahdollista :)

    VastaaPoista
  2. Hei.
    Kaatrasen kennel
    Harjanteentie 10 71240 Paakkila
    050 5626475 Sari Juutinen
    044 5690501 Tomi Hentelä
    kaatrasen.kennel@gmail.com

    VastaaPoista